Articol publicat in revista Famost iunie 2024.
Cel mai important lucru pe care il putem face pentru pielea noastra este sa o ajutam sau sa o stimulam sa produca colagen nou, acest lucru ajuta la prevenirea aparitiei laxitatii pielii, pierderii fermitatii si elasticitatii, ajutandu-ne sa pastram un aspect intinerit, sanatos si radiant al pielii la orice varsta inclusiv la varste inaintate.
Ce este colagenul?
Pe măsură ce îmbătrânim, producția naturală de colagen scade cam cu 1% pe an incepand in jurul varstei de 20 de ani, iar la menopauza scade chiar mai mult, contribuind la apariția ridurilor, liniilor fine, la pierderea fermității si elasticitatii pielii. Alti factori majori ce contribuie la scadea colagenului si la aparitia aspectului tern imbatranit sunt : expunerea excesiva la soare vizibila mai ales pe zonele expuse mereu - fata, gat, decolteu, maini ; fumatul , poluarea, și anumite obiceiuri alimentare cum ar fi alimentele cu zahar pot afecta negativ nivelul de colagen
Beneficiile colagenului nu se limitează doar la aspectul estetic al pielii. Această proteină este esențială și pentru susținerea articulațiilor, părului și unghiilor, este o componenta majora in structura oaselor, muschilor, ligamentelor, de asemenea intra in structura peretilor vaselor de sange, corneei si dintilor, rol in vindecarea ranilor.
Ce efecte are scaderea colagenului din piele?
Scaderea colagenului de la nivelul pielii duce la un aspect lax, lasat al pielii, scade fermitatea si elasticitatea pielii, contribuie alaturi de alti factori la un aspect cazut, ptozat al fetei, vizibil mai ales in zona inferioara a fetei.
In jurul varstei de 30 de ani cand cantitatea colagenului a scazut cu aprox 10% apar primele semne ale imbatranirii, vedem primele riduri in jurul ochilor mai ales, o zona sensibila deoarece pielea este mai subtire.
In jurul varstei de 40 de ani, cand concentratia colagenului a scazut cam cu inca 10%, in total cam 20%, apar semne ale imbatranirii din ce in ce mai pronuntate, ridurile se inmultesc si devin mai adanci, pielea devine lipsita de fermitate si mai terna.
Desemenea scaderea concetratiei de colagen de la nivelul pielii poate duce si la aparitia petelor pigmentare, piele deshidrata, aspect tern, lipsit de stralucire, vindecarea ranilor este mai lenta, aparitia vergeturilor, piele laxa la nivel corporal ( abdomen dupa nastere, sau dupa slabire, in jurul genunchilor, coapse interne, etc.).
Chiar daca procentul colagenului la nivelul pielii scade in mod normal, acum putem preveni si trata acest lucru cu ajutorul tratamentelor de medicina estetica.
Cum prevenim pierderea colagenului din piele?
Colagenul este supranumit secretul tineretii, fiind responsabil de un aspect al pielii tanar, sanatos, ferm, elastic, luminos, fara riduri.
La ora actuala sunt disponibile tratamente medicale estetice avansate ce previn pierderea colagenului si stimuleaza formarea colagenului nou, refacerea si regenerarea pielii, astfel incat sa contracaram aparitia semnelor de imbatranire prematura, de cronoimbatranire - imbatranirea de varsta sau fotoimbatranire - imbatranirea data de expunerea excesiva la soare.
Cu ajutorul tratamentelor medicale estetice putem sa incetinim procesul imbatranirii pielii, aceasta pastrandu-si aspectul tanar si sanatos pentru mai mult timp, si putem spune ca ne ajutam astfel sa imbatranim frumos.
In urma acestor tratamente care se efectueaza de obicei in mai multe sedinte, pielea va fi stimulata sa produca colagen nou, lucru care o va ajuta sa-si recapete aspectul sanatos, tineresc, reducerea ridurilor, uniformizarea culorii pielii, creste fermitatea si elasticitatea. Aceste tratamente ofera rezultate naturale, pentru se utilizeaza capacitatea organismului de vindecare si refacere.
Care sunt cele mai avansate tratamente pentru stimularea producerii colagenului nou la nivelul pielii ?
Unele din cele mai puternice metode in lume, disponibile si in clinica noastra, de stimulare a formarii naturale a colagenului, tratamentul laxitatii, preventia imbatranirii premature sunt:
- RadioFrecventa Fractionata Sylfirm X
- Exozomi
- Polinucleotide
Sunt tratamente non invazive, ce se pot efectua intr o pauza de pranz si apoi va puteti relua activitatile imediat. Sunt sigure si eficiente, ofera rezultate fumoase, naturale si durabile.
Deasemenea ingrijirea pielii acasa cu dermatocosmetice medicale creste si prelungeste rezultatele obtinute in clinica, utilizarea suplimentelor, scaderea consumului de zahar, corectarea stilului de viata.
Cum ajuta pielea aceste tratamente vara si iarna?
Frigul iernii usuca pielea si o sensibilizeaza de aceea recomand efectuarea tratamentelor respective pentru a repara pielea dupa frigul iernii si a o pregăti pentru vara si expunerea la soare. Deasemenea recomand aceste tratamente si la sfarsitul verii pentru a repara pielea dupa vara si expunerea la soare si a o pregati pentru iarna.
De ce sa fac tratamente de stimulare a colagenului si nu injectii cu acid hialuronic sau botox ?
Tratamentele pentru piele consider ca sunt primele la care ar trebui sa apelam, de la la 25-30 de ani, pentru au efect de preventiv, ofera rezultate naturale, nu sunt chirurgicale si nici nu se injecteaza solutii care pot schimba fizionomia, prelungesc perioada pana cand apare nevoia de a recurge la procedee chirurgicale sau injectari cu acid hialuronic sau toxina botulinica.
Apoi cu trecerea timpului, pe masura ce inaintam in varsta putem completa schema de tratament cu injectabile cu acid hialuronic, neurotoxina, etc.
Recomandam efectuarea tratamentelor pentru piele, incepand in jurul varstei de 25-30 de ani, cu efect preventiv dar si reparator, pentru ca e mai usor si benefic in timp sa conservam resursele proprii organismului nostru, in acest caz colagenul propriu pielii, lucru de mare ajutor pentru aspectul nostru atunci cand vom ajunge la varste inaintate.
Care este cel mai simplu mod de protejare a pielii si implicit a colagenului din piele?
Cel mai simplu si de baza pas al ingrijirii pielii este utilizarea produselor cu protectie solara, cu un factor de protectie minim 30, in orice anotimp. Recomand produsele dermatocosmetice medicale, ce ofera o protectie superioara prin faptul ca ofera protectie completa impotriva celor 4 tipuri de lumina: UVA, UVB, HEV ( responsabila de aparitia petelor pigemntare), IR; contin ingredienti activi ce protejeaza impotriva denaturarii ADN-ului, antioxidanti puternici.
În concluzie, colagenul este o componentă esențială pentru sănătatea si tineretea pielii. Si nu-i asa ca noi toti avem dorinta de a avea un aspect placut chiar si la varste inaintate? Acum avem la dispozitie cele mai avansate tratamente ce contribuie la menținerea nivelului optim de colagen și la menținerea unui ten cu aspect sănătos, luminos si intinerit.
Dr. Irina Arsene
Clinica UltraEstetic